Stödstrumpor för alla individer

Känns stödstrumpor som något endast äldre personer är i behov av? Då är det dags att tänka om. Det finns många olika sorters strumpor, med olika funktioner. En sak har de gemensamt – de ökar blodcirkulationen och ger piggare ben!

Vem kan använda sig av stödstrumpor?

Funktionen med dessa strumpor är att öka blodcirkulationen i benen. Därmed passar det för personer som exempelvis har mycket stillasittande arbete. Många äldre har även dessa av samma orsak.

Varför är fördelarna?

Det finns flera olika fördelar med att använda stödstrumpor, bland annat:

  • Ökar blodcirkulationen och minskar risk för blodproppar
  • Minskar svullnad och värk – ger piggare ben

Vilken modell ska köpas?

Det finns många olika varianter av stödstrumpor och säkerligen något som passar för dig och din situation. Det finns bland annat modeller som är av ankelmodell, knähöga, utan tå och strumpbyxor. De kommer även i många olika färger och storlekar samt har olika kompressionsklasser. Det viktigaste är att välja rätt kompressionsklass – se nedan.

Är du gravid finns det speciellt anpassade strumpor för gravida. Det finns även speciellt utformade för dig som vill ha dem på dig när du tränar.

Välj en kompressionsklass efter dina behov.
Klass 1 passar för dig som kan få svullna ben vid till exempel ditt stillasittande arbete.
Klass 2 och 3 passar för dig som har svåra problem med åderbråck, ödem, lymfödem eller venösa bensår. Innan du använder stödstrumpor av kompressionsklass 2 och 3 är det mycket viktigt att du rådfrågar din vårdgivare.

Vårda och bevara

Använder du stödstrumpor är det viktigt att ta hand om dem. Det gör du genom att byta strumpor varje dag och tvätta dem på rätt sätt genom att följa de tvättinstruktioner som följer med. Varför du behöver byta dina strumpor varje dag är för att bibehålla stödstrumpans kompression. Om smuts fastnar i strumpans fibrer slits strumpan och kompressionen kan minska.

Använd dem på rätt sätt

Tre tips på hur de används på bäst sätt.

  • Undvik att smörja fötterna innan du använder strumporna.
  • Använd de inte när du sover om nätterna. I vissa fall bör du följa din vårdgivarens instruktioner, till exempel om du behöver använda strumporna även på natten.
  • Använd skor som inte skaver på sömmarna.
Henrik Olofsson
Senaste inläggen av Henrik Olofsson (se alla)