Vad är testosteron?

Det viktigaste könshormonet hos män är testosteron och det bildas framför allt i testiklarna men också i binjurarna. Kvinnor har också testosteron i blodet och det bildas i äggstockarna. Testosteronet hos kvinnor omvandlas till det kvinnliga könshormonet östradiol. Hos både män och kvinnor ökar testosteronproduktionen i tonåren även om det är en betydligt kraftfullare ökning hos män.

Hos män reglerar testosteronet deras sexlust och hjälper dem att bibehålla muskelmassa. Testosteron utvecklar bland annat också tillväxten av kroppsbehåring, utvidgning av penisen samt ger en fördjupning av rösten. På testosteron.se kan du få mer information om detta.

Testosteronbrist

Under de tidiga morgontimmarna är testosteronet som högst i kroppen och på kvällen mellan 16.00 – 20.00 är det som lägst. När man ska testa sin testosteron nivå så är det därför bra att göra det mellan 04.00 och 08.00 för att få ett så bra värde som möjligt. Det finns andra faktorer som påverkar testosteronet till exempel fysisk aktivitet och ålder.

Testosteron minskar med åldern och de flesta män vill behålla en så hög testosteron som möjligt. Det finns dock tillfällen då man strävar efter en lägre nivå. Det gäller särskilt om man är drabbad av prostatacancer eftersom cancercellerna svarar på androgener. De män som är drabbade av svår prostatacancer brukar därför få läkemedel som sänker testosteronet.

Det finns olika anledningar som gör att en del män lider av testosteronbrist, det kan vara bland annat leversjukdomar och alkoholism. Vissa läkemedel kan också sänka nivåerna av testosteronet i kroppen.

Varför analyserar man testosteronet?

Det finns en hel del anledningar till att man testar testosteronet hos både kvinnor, män och pojkar. Några av dem är:

  • Pojkar som är väldigt tidiga eller sena i puberteten. Det finns såklart individuella skillnader om när puberteten startar men i allmänhet brukar det vara runt 10 års ålder. Symptom på försenad pubertet kan vara brist på djupare röst, försenad tillväxt av testiklar och penis samt långsam utveckling av muskelmassa.
  • För att upptäcka testikeltumörer hos män, så kallad prostatacancer.
  • En minskad sexlust hos både män och kvinnor kan bero på brist av testosteron.
  • Personer som har svårt att få barn. När en kvinna har svårt att bli med barn eller har oregelbunden eller ingen mens kan ett test vara bra att göra för att utesluta att det beror på testosteronet.
  • Män som har svårt att upprätthålla erektion vid sexuell aktivitet.
  • För att upptäcka Hypotalamus eller hypofyssjukdomar.
webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)