All mountain skidor – för mångsidig skidåkning

Nypistade backar, puder eller offpist? Med all mountain skidor behöver du inte anpassa skidan efter underlaget, då den fungerar precis lika bra på alla (eller åtminstone dom flesta) typer av underlag. Det är alltså en mångsidig skida och ett bra val för den som inte vill släpa med sig flera par på fjällsemestern men ändå vill kunna variera sin åkning.

För dig som bara vill ha ett par skidor

Olika skidor är gjorda för olika åkstilar och underlag. I den bästa av världar vore det kanske optimalt att ha flera olika skidor om man föredrar olika typer av åkning – något som dessvärre blir väldigt dyrt. Många skidtillverkare har därför utvecklat all mountains – som går att åka med på dom allra flesta typer av underlag, vilket är perfekt för den glada amatören.

En dag i nypistade backar med familjen – alltifrån barnbacke till svarta nedfarter, en härlig offpist-tur i löst puder eller kanske en sväng förbi parken för ett hopp eller två. Med den här typen av skida behöver man inte byta utrusning mellan åken – något som faktiskt sparar både tid och pengar.

Vad utmärker all mountain skidor?

Det finns flera typer av skidor för alpin skidåkning och det som utmärker all mountain skidor är att dom generellt har en smalare midja, mellan ca 90-110mm, och är bredare både fram och bak. Olika märken och modeller kan dock skilja sig väldigt mycket, både vad gäller utseende och egenskaper. Den som är på jakt efter en skida som passar den egna åkningen bör ändå läsa på eller be om hjälp i en skidbutik, då bland annat skidans styvhet är viktig. Det är också viktigt att hitta en modell som passar ens längd och vikt.

Andra typer av alpinskidor

  • Topptursskidor – En lätt skida, gjord för att kunna bäras upp för berget utan större bekymmer.
  • Pistskidor – För rena skär i nypreppade manchesterbackar! Som namnet antyder är den här skidan framtagen för klassisk piståkning.
  • Parkskidor – Skidor gjorda för hopp och andra tricks i parken. Har ofta en böj både bra och bak, samt att bindningen är placerad närmare skidans mitt.
  • Offpistskidor – En bredare skida som klarar av att bära fram åkaren även i större mängder snö. En offpistskida är generellt bredare än ovan nämnda.

Kort och gott kan man säga att all mountain skidor är en blandning av alla dessa – en slags allt-i-ett-modell.

Ragnar Eliasson
Senaste inläggen av Ragnar Eliasson (se alla)